Waar kan ik zwemmen?

Veelgestelde vragen

Zijn er wachtlijsten?
Meestal is er voor zwemles een minimale wachttijd van drie maanden. De wachtlijst verschilt per zwembad. Soms kun je in een zwembad zelfs direct terecht. Informeer bij het zwembad van jouw keuze naar de wachttijd voor zwemles.

Mag mijn kind GRATIS zwemmen als het op de wachtlijst staat?
Ja, in de Rotterdamse baden mogen kinderen onder begeleiding van een betaalde begeleider GRATIS naar het zwembad als ze op de wachtlijst voor zwemles staan. Maak hier gebruik van! Kinderen kunnen alvast wennen aan het zwembad en het zwemwater.

Schoolzwemmen: kun je met schoolzwemmen ook je zwemdiploma halen?
Schoolzwemmen is niet bedoeld om een zwemdiploma te halen, maar om zwemvaardigheden extra aan te scherpen. Het is de bedoeling dat een kind al kan zwemmen, voordat hij/zij met schoolzwemmen begint. Bovendien is schoolzwemmen vanaf gemiddeld acht jaar. Op die leeftijd moet een kind zich al alleen in het water kunnen redden.

Waarom is vijf jaar de ideale leeftijd om zwemmen te leren?
Op vijfjarige leeftijd komen kinderen steeds meer buiten het zicht van hun ouders. Het is dan belangrijk dat zij zichzelf kunnen redden als ze te water raken. Motorisch gezien kunnen kinderen vanaf vijf jaar ook goed leren zwemmen.

Hoe lang duurt het voordat je je A-diploma hebt?
Dit  is afhankelijk van het aantal zwemlessen in de week: één keer driekwartier of twee keer een half uur. Gemiddeld duurt het anderhalf jaar voordat een kind een A-diploma heeft. Diploma B kan vaak in tien weken worden gehaald. Dit geldt ook voor het C-diploma.

Hoeveel kost een zwemdiploma?
De kosten verschillen per zwembad. Gemiddeld kost het halen van een A-diploma €400,-. Zwemverenigingen bieden soms zwemlessen aan tegen een lager tarief. Wellicht kom je in aanmerking voor een financieel steuntje in de rug. Lees hier meer over subsidie voor zwemlessen.

Wat is het verschil tussen een zwemvereniging en een zwembad?
In de zwembaden wordt zwemles gegeven door docenten van het  zwembad zelf én door docenten van zwemverenigingen. Zwemverenigingen huren ‘badwater’ in de zwembaden. De kosten voor het volgen van zwemlessen bij de zwemverenigingen zijn vaak lager dan de lessen van de zwembade. Het zwembad kan je precies vertellen op welke tijden er les wordt  gegeven door de zwembaden en wanneer door de zwemverenigingen.

Door wie wordt er zwemles gegeven?
Zwemlessen worden gegeven door gediplomeerde mensen die regelmatig een nieuwe cursus volgen. Je kind is dus altijd in goede handen!

Hoeveel kinderen krijgen tegelijkertijd les?
Er zitten maximaal vijftien kinderen in een zwemlesgroep. Zo kan de instructeur elk kind persoonlijke aandacht geven. Alle instructeurs zijn gediplomeerd. Ze leren kinderen op verantwoorde en speelse wijze omgaan met water; van watergewenningslessen tot en met het diplomazwemmen.

Mag ik aanwezig zijn bij het leren zwemmen?
Dit verschilt per zwembad. Als je komt kijken, trek dan niet te warme kleding aan, want het is warm in een zwembad. Je kunt altijd in de recreatieruimte van het  zwembad wachten tot je kind klaar is de les. Dit is vaak ook  beter voor de kinderen, omdat ze dan niet worden afgeleid.

Wat houdt het Zwem-ABC in?
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: het A-, B- en C-diploma. Pas als alledrie diploma’s zijn behaald, is je kind zwemveilig. Kinderen leren vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Naast de zwemslagen doen we allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren om in het water te gaan, onder water te zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. Daarnaast leren kinderen hoe zij zo goed mogelijk kunnen overleven in het water. Een aantal onderdelen van het Zwem-ABC wordt met kleding aan geoefend.

Blijft je zwemdiploma altijd geldig?
In een land als Nederland met zoveel water en waterpretparken is een kind pas echt zwemveilig met het volledige Zwem-ABC op zak. Het diploma blijft altijd geldig.

Kun je ook leren zwemmen op latere leeftijd?
Niemand is te oud om te leren zwemmen. De meeste zwembaden bieden zwemcursussen voor volwassenen of specifiek voor vrouwen of ouderen. Informeer naar de mogelijkheden in jouw zwembad.

Hoe zit het met de hygiëne van een zwembad?
Al onze zwembaden zijn gegarandeerd hygiënisch. De baden voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving. Daarnaast hebben de zwembaden zelf het Keurmerk Veilig & Schoon geïnitieerd voor verdere kwaliteitsverbetering van de service en faciliteiten.