Wilt u optimaal gebruik maken van onze diensten download dan hieronder onze mobiele app.

Nu niet, ga naar de website.
Waar kan ik zwemmen?

Veelgestelde vragen

Zijn er wachtlijsten?
Het is mogelijk dat er een wachtlijst voor de zwemles is. De wachtlijst verschilt per zwembad. Soms kun je in een zwembad direct terecht. Informeer bij het zwembad van jouw keuze naar de wachttijd voor zwemles.

Mag mijn kind GRATIS zwemmen als het op de wachtlijst staat?
Ja, in de Rotterdamse baden mogen kinderen GRATIS onder begeleiding van een betalende ouder / verzorger zwemmen tijdens recreatieve uren, in het zwembad waar ze op de wachtlijst voor de zwemles staan. Hiervoor zijn vaak gezette tijden, vraag dit na bij het betreffende zwembad. Kinderen kunnen alvast wennen aan het zwembad en het zwemwater, dus maak hier gebruik van!

Kun je met schoolzwemmen ook je zwemdiploma halen?
Ja, kinderen kunnen met schoolzwemmen een zwemdiploma halen. Wel zijn dit maar een beperkt aantal lessen, doordat schoolzwemmen slechts twee jaar is. Vanuit het oogpunt van de zwemveiligheid adviseren wij vanaf vijf jaar jouw zoon of dochter op zwemles te doen.

Waarom is vijf jaar de ideale leeftijd om zwemmen te leren?
Het kind mag worden ingeschreven vanaf vier jaar. We raden echter aan om het kind met vijf jaar te laten starten met zwemles. Motorisch gezien kunnen kinderen vanaf vijf jaar goed leren zwemmen.

Mijn kind is nog geen vijf zijn er dan ook al zwemlessen?
Voor veel ouders is het belangrijk dat de kinderen zo snel mogelijk aan water kunnen wennen, wij leven namelijk in Nederland in een waterrijke omgeving. Voor kinderen tot 4 jaar zijn er vaak ouder en kind zwemlessen, recreatieve lessen waarin zelfredzaamheid in het water word aangeleerd. Een aantal zwembaden bieden ook zwemlessen voor het zwemdiploma A aan voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hoe lang duurt het voordat je je A-diploma hebt?
Dit is afhankelijk van het aantal zwemlessen in de week: één keer driekwartier of twee keer een half uur. Gemiddeld duurt het 60 lessen voordat een vijf jarig kind een A-diploma heeft. Diploma B of C kan vaak in vijftien lessen worden gehaald, ieder kind leert op zijn manier en heeft invloed op het benodigde aantal lessen.

Hoeveel kost een zwemdiploma?
De kosten verschillen per zwembad. Gemiddeld kost het halen van een A-diploma € 700,-. Mensen met een minimum inkomen, kunnen wellicht in aanmerking voor een komen voor een tegemoetkomingen in de kosten voor zwemlessen.

Wat is het verschil tussen een zwemvereniging, zwemschool en een zwembad?
In de Rotterdamse zwembaden wordt zwemles gegeven door gediplomeerde zwemdocenten van het zwembad. Ze zijn aangesloten bij een externe instantie die de kwaliteit van de zwemlessen met regelmaat controleert. Zwemverenigingen en zwemscholen huren ‘badwater’ in de zwembaden. Deze organisaties werken naast gediplomeerde zwemdocenten soms ook met vrijwilligers. De kosten voor het volgen van zwemlessen bij de zwemverenigingen kunnen daarom lager zijn dan de lessen van de zwembaden zelf. Het zwembad kan je vertellen op welke tijden en dagen er zwemles wordt gegeven door de zwembaden en wanneer door de zwemverenigingen en/of zwemscholen.

Door wie wordt er zwemles gegeven?
Zwemles wordt gegeven door gediplomeerde zwemdocenten die regelmatig een nieuwe cursus volgen. Je kind is dus altijd in goede handen!

Hoeveel kinderen krijgen tegelijkertijd les?
Er zitten maximaal vijftien kinderen in een zwemlesgroep, maar dit kan verschillen per zwembad. Zo kan de instructeur elk kind persoonlijke aandacht geven. Alle instructeurs zijn gediplomeerd en leren kinderen op verantwoorde en speelse wijze omgaan met water; van watergewenningslessen tot en met het diplomazwemmen. Daarnaast is het mogelijk om privé zwemles of zwemles met extra aandacht te volgen. Informeer hierover bij het desbetreffende zwembad.

Mag ik aanwezig zijn bij de zwemles?
Dit verschilt per zwembad. Als je komt kijken, trek dan niet te warme kleding aan, want het is warm in een zwembad. Je kunt altijd in de recreatieruimte van het zwembad wachten tot je kind klaar is met de zwemles. Dit is vaak ook beter voor de kinderen, omdat ze dan niet worden afgeleid.

Wat houdt het Zwem-ABC in?
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: het A-, B- en C-diploma. Pas als alle drie de zwemdiploma’s zijn behaald, is je kind zwemveilig. Kinderen beginnen met het ervaren wat water doet. Wanneer een kind gewend is om in het water te zijn, kan er begonnen worden met het aanleren van de vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Naast de zwemslagen worden er diverse oefeningen in diep water aangeboden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende manieren om in het water te gaan, onder water te zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem te gaan. Kinderen leren zo goed mogelijk te overleven in het water. Ook wordt geoefend met kleding zwemmen, niet alleen een onderdeel van het Zwem-ABC, maar ook als voorbereiding wanneer je per ongeluk in het water terecht komt.

Blijft je zwemdiploma altijd geldig?
In een land als Nederland met zoveel water en waterpretparken is een kind pas echt zwemveilig met het volledige zwem-ABC op zak. Het diploma blijft altijd geldig.

Kun je ook leren zwemmen op latere leeftijd?
Niemand is te oud om te leren zwemmen. De meeste zwembaden bieden zwemles voor volwassenen aan. Informeer naar de mogelijkheden in het gewenste zwembad.

Hoe zit het met de hygiëne van een zwembad?
Al onze zwembaden zijn gegarandeerd hygiënisch. De baden voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving volgens het Keurmerk Veilig & Schoon. De zwembadbranche heeft dit keurmerk geïnitieerd, zodat alle baden voldoen aan een wettelijk kader als ondergrens en voor meer kwaliteit van de service en faciliteiten.

Wachtwoord vergeten van leerlingvolgsysteem?
Indien je jouw wachtwoord vergeten bent van het leerlingvolgsysteem, onderneem dan de volgende stappen:

Indien je zwemles volgt bij een van de zwembaden van Sportbedrijf Rotterdam:

Ga naar: https://225-200webshop.nexusportal.nl/ForgotPassword en vul daar je e-mailadres in. Je ontvangt daarna een wachtwoord, dat je vervolgens zelf kunt wijzigen. Kies in de ZwemApp ‘leerlingvolgen’ en log (weer) in.

Indien je zwemles volgt bij een van de zwembaden van Sportfondsen Rotterdam:

Voor het Van Maanenbad: klik hier.
Voor het Oostelijk Zwembad: klik hier.
Voor Recreatiecentrum Oostervant: klik hier.
Voor Recreatiecentrum Zevenkampse Ring: klik hier.