Wilt u optimaal gebruik maken van onze diensten download dan hieronder onze mobiele app.

Nu niet, ga naar de website.
Waar kan ik zwemmen?

Van Maanenbad

Het Van Maanenbad, ook wel bekend als Sportfondsen Rotterdam Noord, is misschien wel het bekendste zwembad in Rotterdam. Ons binnenbad is vooral geschikt voor banenzwemmen. Verwacht hier geen ‘toeters en bellen’ zoals glijbanen. Je kunt tijdens het zwemmen wel (gratis) gebruik maken van het stoombad en de snelbruiner. Ons buitenbad is een unieke plek. Midden in de hectiek van de stad vind je hier een oase waar je kunt genieten van zon en water.

Van Maanenstraat 8
3038 CZ Rotterdam

tel.: 010-466 25 80
e-mail: vanmaanenbad@sportfondsen.nl
website: www.vanmaanenbad.nl
facebook_logo

 • Rooster/Openingstijden
 • Tarieven
 • Agenda
 • Faciliteiten
 • Nieuws
 • 360 Graden Tour
Banenzwemmen/Vrijzwemmen
Los bad (tot 1 jaar)       gratis
Los bad (1 t/m 3 jaar) €       4,40
Happy Swim Hour €       4,20
Los bad€       5,10
Los bad R'dampas €       4,60
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     51,00
25-badenkaart (12 mnd geldig)€   102,00
Kwartaalabonnement€     93,75
Halfjaarabonnement (6 mnd geldig)€   170,00
Jaarabonnement (12 mnd geldig)€   310,00
  
Buitenbad 
Los bad buitenbad€       5,50
Los bad (tot 1 jaar)       gratis
Los bad (1 t/m 3 jaar)€       4,40
  
Groepslessen 
Baby en Peuterzwemmen 
Losse les€       5,90
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     59,00
  
Fifty fit 
Losse les€       3,60
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     36,00
  
Hydro Medical Fit 
Losse les€       5,90
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     59,00
  
Trimzwemmen 
Losse les€       5,90
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     59,00
  
Aquarobics 
Losse les€       5,90
12-badenkaart (6 mnd geldig)€     59,00
  
Zwangerschapszwemmen  
Losse les€       5,90
  
Zwemlessen 
Proef zwemles €     13,50
Maandkaart€     47,30
Inschrijfgeld€     13,50
Diplomazwemmen€     26,45
  
Diversen 
Zonnebank€       6,50
  
Magneetkaart 
Aanschaf magneetkaart€       5,00

* Al onze kaarten hebben een beperkte geldigheidsduur.
 

Gratis vrijzwemmen! 01-10-2019

Heerlijk, zonder zorgen en met veel plezier in het water plonzen dat kan natuurlijk tijdens het Vrijzwemmen!

In oktober hebben kinderen t/m 12 jaar élke zondag GRATIS toegang tijdens het vrijzwemmen van 10.00 tot 12.00 uur, onder begeleiding van een betalende, meezwemmende volwassene. Eén kind per volwassene!

Bekijk de PDF" style="color: rgb(80, 80, 80);" target="_blank">Ga je zwemmen met (jouw) kind(eren)? Bekijk dan ook onze tips over veilig zwemmen.
 
  

 • 3 kleedkamers
 • 9 toiletten
 • 20 douches
 • Horeca aanwezig
 • Tribune aanwezig
 • Wedstrijdbad, instructiebad, buitenbad met peuterbad en ligweide, stoombad, zonnebank, fitnessruimte, vergaderruimte, buitenschoolse opvang
 • Parkeergelegenheid aanwezig (betaald)

Rotterdamse Sportfondsenbaden veilig volgens Blue Cap Foundation 29-04-2019

Op 24 april 2019 hebben de vier Rotterdamse Sportfondsenbaden het Blue Cap Keurmerk ontvangen. Dit betekent dat de zwembadroosters en watercirculatiesystemen in deze Rotterdamse zwembaden veilig zijn. Voorzitter van The Blue Cap Foundation Chris Geurts van Kessel overhandigde de certificaten aan  de directeur van Sport en Cultuur de heer Mickel Beckers van de gemeente Rotterdam die ze op zijn beurt doorgaf aan directeur van Sportfondsen Rotterdam Hans Timmerman. Het officiële moment vond plaats in het Oostelijk Zwembad.

Zwembadinspecties.nl onderzocht in 2018 de risico’s op beknelling door vastzuigen van lichaamsdelen en lang haar in de verschillende zwembaden. Het onafhankelijke inspectiebureau concludeerde dat de zwembaden van de Rotterdamse Sportfondsenbaden voldoen aan de eisen van het Blue Cap Keurmerk en daarom het Keurmerk in ontvangst mogen nemen. Dat gebeurde op een ludieke manier in het monumentale Oostelijk zwembad. Met een zeilboot kwamen de certificaten aan bij de voorzitter van The Blue Cap Foundation Chris Geurts van Kessel.  Hij mocht de certificaten doorgeven aan de directeur van Sport en Cultuur de heer Mickel Beckers van de gemeente Rotterdam welke mede verantwoordelijk is voor de zwembaden in de stad. Beckers vertelde dat hij in zijn jeugd ooit eens zelf een nare ervaring had gehad met een afzuigrooster in een zwembad waarna hij de certificaten doorgaf aan Hans Timmerman, directeur Sportfondsen Rotterdam.  Timmerman benadrukte nog eens dat veiligheid in zwembaden geen grenzen kent. Als beheerder moet je er alles aan doen om het zwembad zo veilig mogelijk te maken voor haar bezoekers.
 
The Blue Cap Foundation pleit al langere tijd voor het meten van beknellingsrisico’s in zwembaden. Volgens de stichting is het de enige manier om de veiligheid van afzuigroosters en beknellingsrisico’s in kaart te brengen. Er zijn op dit moment twee onafhankelijke inspectiebureaus die beknellingsrisico’s in zwembaden kunnen meten volgens de richtlijnen van het Blue Cap Keurmerk.
 
The Blue Cap Foundation is in 2010 opgericht door Jan Jonker die in dat jaar zijn kleinzoon Willem (12) verloor. Hij werd door enorme krachten vacuüm gezogen aan het rooster van een zwembad. De kracht van het vacuüm was dusdanig groot dat drie omstanders Willem niet van het rooster konden bevrijden. Jaarlijks komen nog steeds enkele tientallen zwemmers om het leven als gevolg van beknelling aan een zwembadrooster, zo blijkt uit cijfers. The Blue Cap Foundation registreert deze ongevallen sinds haar oprichting in 2010. Het is een wereldwijd probleem waar de stichting niet alleen onderzoek naar doet, maar ook oplossingen voor aanreikt. De stichting hoopt dat alle zwembaden de beknellingsrisico’s laten meten door een onafhankelijk inspectiebureau.
 
Hoewel zwembaden in Nederland te boek staan als veilig blijken er hier en daar toch nog wel eens wat onveilige roosters te zijn. Met het Certificaat van The Blue Cap, vernoemd naar de blauwe pet die de twaalfjarige Willem altijd op had, toont een zwembad aan veilige roosters te hebben.

​BTW tarief van 6% naar 9% 19-12-2018

Vanaf 1 januari 2019 zal het kabinet het lage BTW tarief verhogen van 6% naar 9%. Het lage btw-tarief wordt heden toegepast in de sectoren horeca, agro, recreatie, sport, cultuur en bouw. Dit betekent dat ook wij als het Van Maanenbad helaas zijn genoodzaakt 9% btw te gaan berekenen over onze producten en diensten. Daarom zullen wij met ingang van 1 januari 2019 onze tarieven aanpassen, waarbij wij tevens de jaarlijkse inflatiecorrectie zullen meenemen.

Lage btw-tarief op geldende abonnementen/ meerbadenkaarten
Alles dat geleverd wordt in 2019, maar wel al betaald is in 2018, mag van de Belastingdienst nog tegen het oude tarief berekend worden. Betaal je dus in december een meerbadenkaart of een abonnement, dan zwem je in 2019 nog tegen het lage btw-tarief.

Winnaar ZwembadBranche Award 10-10-2018

Jaaa! Wij hebben de ZwembadBranche Award gewonnen voor “Beste Zwembad van het jaar 2018” in de categorie 100 tot 200.000 bezoekers. We waren al vereerd om in onze categorie in de top 3 te staan, maar dat we de Award ook nog hebben gewonnen, is geweldig en we zijn dan ook super trots! We bedanken iedereen die heeft bijgedragen aan dit fantastische resultaat en gaan aan de slag met de feedback uit de enquête om volgend jaar weer zo’n mooi resultaat te halen. Bedankt!

11 Stedenzwemtocht een beetje in het Van Maanenbad 20-08-2018

20 augustus 2018 - Maarten van der Weijden zwemt op dit moment in Friesland en vecht tegen vermoeidheid, slaap, spierpijn en andere ongemakken. De Laatste kilometers zou hij ondersteunt worden door mee-zwemmers met allen hun eigen verhaal. De Rotterdamse Ester Brama zou ook mee zwemmen. Een jaar lang trainde zij, herstellend van kanker, in het Van Maanenbad om Maarten te steunen en geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Doordat de waterkwaliteit in Friesland niet goed is gaat het meezwemmen daar niet door. Ester moet en zal bewijzen dat het door haar opgehaalde sponsorgeld niet in het water gegooid is. Vanmiddag om 14:30 zwemt zij alsnog haar 500 meter. Niet in Leeuwarden maar in Rotterdam, in het Van Maanenbad.

 

Vanaf 14:00 uur is de entree voor het buitenbad gratis voor supporters, en kan iedereen Ester, en daarmee indirect ook Maarten, steunen in hun zwemtocht. Ester krijgt haar eigen zwembaan, daarnaast kun je voor € 5,00 meezwemmen naast Ester. De opbrengst gaat natuurlijk naar onderzoek om kanker te genezen.


Help ons het Gouden Zeepaardje te winnen! 14-06-2018

Wij zijn genomineerd voor het Gouden Zeepaardje. Dé award binnen de zwembadbranche die bewijst dat het zwembad uitblinkt op één of meerdere fronten.

Help ons mee een Gouden Zeepaardje in de wacht te slepen door ons eerlijk te beoordelen via een eenvoudige, korte enquête van max. 5 minuten, die je hier in kunt vullen.

Jouw beoordeling is ons veel waard. We kunnen hiermee namelijk onze dienstverlening nog verder verbeteren.

Bedankt namens ons hele team voor jouw hulp!


Het leven achter de zwemmer in beeld 01-06-2018

Donderdagavond 14 juni om 19:30 uur opent de expositie ‘Dubbelleven’ met foto’s van zwemmers en hun leven naast het zwemmen. De afgelopen maanden maakte Jan Pott, manager van het Van Maanenbad, portretten van bezoekers van de vier Sportfondsenbaden in Rotterdam. Vanaf 14 juni zijn de foto’s te zien in Recreatiecentrum Oostervant. Daarna reizen ze de stad door naar de andere zwembaden.

Het idee is ontstaan bij directeur Hans Timmerman van Sportfondsen Rotterdam. Hij zag op internet de reportage van Judy Starkman, een fotografe die zwemmers in een buitenbad én in hun dagelijks leven fotografeerde. Hans dacht meteen aan de Rotterdamse Sportfondsenbaden waar jaarlijks zo'n 1 miljoen bezoekers over de vloer komen. "Sommigen daarvan kennen we goed. De meesten toch alleen van het zwemmen. In het zwembad is iedereen gelijk. In zwembroek zie je niet wat iemand in het dagelijks leven doet. Je wordt toch nieuwsgierig".

Jan Pott is als manager van het Van Maanenbad dagelijks bezig met zwemmen en zwemmers. Ondertussen is hij ook fotograaf, afgestudeerd aan fotovakschool Rotterdam. Vanuit die hoek is er altijd een nieuwsgierigheid naar mensen. "Als ik iemand zie lopen op straat denk ik vaak: 'waar zal die heen gaan? Waar woont diegene? Wat gaat hij of zij doen? Nadat Hans zijn idee had opgeworpen, keek ik met diezelfde ogen naar 'mijn' zwemmers. Waarom komen ze overdag zwemmen? Moet die niet werken? Waarom komt die dame twee keer per dag zwemmen, is ze eenzaam?"

De afgelopen maanden heeft Jan Pott een aantal zwemmers op de foto gezet. Thuis en op het werk. Het is een gevarieerde en verassende serie geworden. Rotterdammers zijn ‘gewone, bijzondere, mensen met bijzondere beroepen. Zo is er bijvoorbeeld een acrobate, maar ook een fietsenmaker die voor derde wereld landen fietsen opknapt.

De fotoserie reist de komende maanden langs de Rotterdamse Sportfondsenbaden, waar iedereen de foto's kan bewonderen.
 
Recreatiecentrum Oostervant15 juni tot 16 juli
Van Maanenbad16 juli tot 27 augustus
Oostelijk Zwembad27 augustus tot 1 oktober
Recreatiecentrum Zevenkampse Ring1 oktober tot 5 november
 

Buitenbad opent 2 juni haar deuren 24-05-2018

Op zaterdag 2 juni opent het enige buitenbad in de stad weer haar deuren. Dit is later dan veel andere baden, maar het blijft dan ook langer open. Tot 21 september in plaats van eind augustus. Ons veelzijdige buitenbad zal dit jaar ook rookvrij zijn.

Al meer dan tachtig jaar vermaken jong en oud zich in ons monumentale zwembad. Veel andere buitenbaden zijn al open gegaan in mei, sommigen zelfs al in april. Wij hebben ervoor gekozen om later open te gaan, maar ook later te sluiten. Waar veel andere baden na de schoolvakantie weer sluiten blijft het Van Maanenbad tot 21 september open. De laatste jaren lijkt de zomer zich ook wat meer naar september te verschuiven.

Dagelijks zal het zwembad open zijn van 12:00 tot 17:00 uur, bij mooi weer in het weekend al vanaf 10:00 uur.  In de zomervakantie is het bad iedere dag open van 10:00 tot 17:00 uur.

In navolging van vele andere buitenbaden, pretparken en speeltuinen is ons buitenbad rookvrij. Dat betekent dat er niet meer gerookt mag worden op het terrein. Hiermee komen wij tegemoet aan de wens van vele gebruikers van het zwembad, waaronder veel kinderen.  Er zal wel een kleine rookzone worden ingericht voor verstokte rokers. 

Van Maanenbad voorjaarsvakantie gesloten voor onderhoud 08-02-2018

Van 26 februari tot en met 2 maart is ons in 2015 gerestaureerde zwembad gesloten. In de voorjaarsvakantie zullen er nog enkele werkzaamheden uitgevoerd worden die nog voortvloeien uit de restauratie van 2015.

In april 2015 is ons zwembad na een grondige restauratie weer open gegaan. Ondanks de uitgebreide restauratie bleken er zich nog wat gebreken te openbaren, die nu in de voorjaarsvakantie in opdracht van de eigenaar van het gebouw, de gemeente, zullen worden hersteld.  Zo wordt de reeds vervangen natuurstenen badrand verder aangepast aan de eisen van de WHVBZ (Wet Hygiëne en Veiligheid Bad- en Zweminrichtingen), worden de laatste gladde stukken van de Terrazzo vloer vervangen door tegels en zijn er nog wat kleinere, esthetische, zaken die moeten worden afgewerkt. Ook aan de installatie wordt gewerkt. Het douchesysteem dat nog niet optimaal werkt wordt aangepast net als de CV installatie.

Omdat het werkzaamheden betreft aan de delen van het zwembad die nodig zijn om jullie te kunnen ontvangen, moeten we dus vijf dagen onze deuren sluiten. Dat is spijtig, maar onoverkomelijk. Echter om de komende jaren de zwemmers comfortabel en veilig van ons zwembad gebruik te laten maken is de korte sluiting onvermijdelijk. Zaterdag 3 maart zullen wij onze deuren weer openen en kan iedereen weer zijn of haar baantjes trekken.

Contact

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.