Waar kan ik zwemmen?

Rotterdam is een recordbad rijker

Rotterdam is sinds vandaag, vrijdag 23 februari, een recordbad rijker met de officiële opening van Zwemcentrum Rotterdam door wethouder Adriaan Visser. Tijdens de openingsdag werd geprobeerd om zoveel mogelijk waterrecords op één dag te breken.

Alle Rotterdammers konden zich opgeven voor de recordpogingen. De 95-jarige mevrouw van der Ven deed mee aan het record met zoveel mogelijk mensen van verschillende leeftijden – van 0 tot 100 jaar – tegelijkertijd in het water. Zij zwemt al jaren met haar vaste groep en was één van de eerste Rotterdammers die zich aanmeldde. Zij werd als een ware heldin binnen gehaald toen ze met een sportauto arriveerde bij het Zwemcentrum Rotterdam.

Iets eerder werden leden van diverse Rotterdamse verenigingen binnen gehaald door wethouder Visser bij het beëindigen van hun 48 uur durende zwemmarathon. In de weken voorafgaand aan de recorddag trainden zij intensief met elkaar.

 

Aansluitend waagden 343 kinderen zich aan een recordpoging bommetje springen, om vervolgens meteen het volgende record binnen te halen: watertrappelen met zoveel mogelijk kinderen tegelijk. Ook deden 50 Rotterdammers mee aan het FloatFit record. Een uniek record, omdat nog nooit eerder zoveel mensen tegelijk zich staande hielden op een AquaBase, de mat die wordt gebruikt bij FloatFit.

Zwemcentrum Rotterdam is onderdeel van het net opgerichte Sportbedrijf Rotterdam en is een primeur voor Hart van Zuid. Gemeente Rotterdam, consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans) en Kraaijvanger Architects  werkten nauw samen bij de realisatie van het zwemcentrum.

 

Zwemcentrum Rotterdam, dat naast het winkelcentrum Zuidplein is gebouwd, beschikt over twee bassins. Een 25-meter doelgroepenbad, met beweegbare bodem, welke wordt gebruikt voor activiteiten zoals aquarobics, FloatFit en zwemles.  En een 50-meter wedstrijdbad. Hier organiseren verenigingen hun trainingen en wedstrijden, zoals waterpolo, zwemlessen en lange- en kortebaanwedstrijden.

Door het ontwerp van Kraaijvanger is het voormalige GG&GD- en later stadsdeelkantoor getransformeerd tot het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam. Het verouderde historische Zwembad Charlois heeft hiervoor plaatsgemaakt. Naast de zwembaden biedt het karakteristieke gebouw ruimte voor allerlei functies zoals kleedkamers, kantoren en bergruimte. Maar ook komt er een stadswinkel, horeca met terrassen en sportwinkels. Het wordt een levendig centrum, waarbij het nieuwe zwemcentrum hoopt met de veelzijdige activiteiten en mogelijkheden meer en nieuwe bezoekers te trekken.